Veikkaisin lonkalta, että tämän someväen yleismielipide on, että kesä- ja talviaikaan vaihto pitäisi lopettaa. Melkoinen konsensus tähän suuntaan näyttää olevan myös Twitterissä.

Mitä hyötyä kesäajasta on? Sitä kannattaa miettiä vaikkapa heinäkuun helteisenä kesäaamuna, kun herätessä aurinko paistaa jo nytkin varsin korkealla. Puhumattakaan jos kellojen siirrosta luovuttaisiin. Työtehtäviä ajatellen, on vähän helpompaa sopia videoneuvotteluja eurooppalaisten tutkimusprojektin osapuolten kanssa, kun ollaan suhteellisen samassa kellonajassa.

Eli: ollaan enemmän hereillä silloin, kun aurinko on horisontin yläpuolella. Piste.

Luin jostain, että kellojen siirto aiheuttaisi masennusta, sydänkohtauksia. Onko kyse täysin terveistä ihmisistä, jotka yhtäkkiä sairastuvat masennukseen tai saisivat sydärin? Vai olisiko kyse ihmisistä, joilla on ko. sairauksiin altistavia terveysoireita ilman kellojen siirtoakin? Ja täten absoluuttista syy-yhteyttä pitäisi vähintään tutkia jollain tiedeprojektilla ja julkaista tulokset korkeatasoisessa tieteellisesti vertaisarvioidussa artikkelissa.

Lääkärit jaksavat puhua säännöllisen unen tai unirytmin tärkeydestä. OK, mutta jos tämä olisi totuus, niin minä makaisin jo haudassa. Nukun silloin kun nukuttaa, noin pääperiaatteessa. Joskus työasioiden tai auton rattiin lähtemisen takia olisi toki hyvä, että nukkuisi silloin kun siihen on aikaa.

Mielestäni vastustuksessa on tekijöitä, joiden motivaationa on aivan jokin muu, kuin kellojen siirto.

Ns. Sääntö-Suomea vastustaminen tulee mieleen ensimmäisenä. Tänä yksilönvapauksia ihannoivana aikana inhoamme sääntöjä ja rajoituksia. Siten kellojen siirtely osuu hyvin inhokkilistalle. Sääntö-Suomea vastaan taistellaan somessa säännöllisin väliajoin ja someraivo nousee silloinkin kun sen aiheuttaja on pelkkä asenteellinen väärinkäsitys. Kuten Noin viikon uutiset-ohjelma ja Jukka Lindström oivaltavasti ja tyhjentävästi esittää (klikkaa videolinkkiin).

Samoin kyseessä on asia, joista meistä joka ikisellä voi olla mielipide. Sellainen mielipide, että sen ilmaiseminen somepalstalla herättää toisissa kiinnostusta. Tässä valittamisessa on jotain sukua niille ruoka-allergioista tilittämisille, joihin joutuu kahvi- ja ruokapöytäkeskusteluissa osalliseksi. Ja tuntee itsensä melkein altavastaajaksi, kun itsellä ei ole allergiaa, millä päteä.

Kyseessä voi olla myös samanlainen psykosomaattinen altistuminen ja asialle herkistyminen kuin tuulivoimamelun tai sähköallergian yhteyksissä. Siis joissa jälkimmäisissä syy-yhteyttä uskotulle ongelman aiheuttajalle ja oireille ei ole pystytty tieteellisissä tutkimuksissa osoittamaan. Eli kun some ja ystävät harmittelevat kellojen siirron aiheuttamia uni- ja muita vaikeuksia elämäntoiminnoissaan, niin kas kummaa, niitä ongelmia rupeaa löytymään itsestäkin. Kun herkistyy ja stressaantuu yhteisön luomasta paineesta?

Minulle on varsin sama, siirretäänkö kelloja vai ei, mutta ehkä seuraavan viikon-parin ajan saan Twitterissä lukea tuskailuja kellonsiirron aiheuttamaksi väitetyistä ongelmista.

P.S. Erään viime sykysisen twiitin mukaan henkilö sai odottaa tunnetun kulutuselektroniikka-alan kaupan aukeamista kokonaista 10 minuuttia, kun auton kello oli jäänyt siirtämättä. Kiusa se on pienikin kiusa?

P.P.S. Sitäpaitsi suomalaisten ulkomaille lomamatkailijoitten pitäisi samantien vaatia matkanjärjestäjiltä että paikallinen kello siirretään Suomen aikaan, ettei tarvitse kärsiä kellon siirron rasituksista.